ПК самостійно вимикається - чи винен у цьому БЖ?

Автор Bismark, 31 Січень 2010, 14:59:13

Попередня тема - Наступна тема

Bismark

Всім хелоу! :)
Хочу звернутися за допомогою - може хтось щось порадить...

У моєї знайомої комп періодично сам вимикається, при чому без будь-яких помітних причин. Тобто одного дня комп може працювати кілька годин підряд і все буде у порядку, а на другий день він вимкнеться через пару хвилин після ввімкнення ("холодного" старту, так би мовити). Ну і в процесі роботи він може вимикатись коли завгодно, незалежно від того, чи хтось працює чи грає за компом, чи на ньому  просто грає музика (або відео), чи він взагалі просто стоїть ввімкнений - тобто вимикання не залежить від навантаження на проц чи відеокарту.

Перше, що спадає на думку - якась проблема с БЖ. Для перевірки цієї версії я перевірив напруги живлення за допомогою проги Everest. Але вона видала доволі дивні результати:
Цитата
Temperatures     
CPU     31 °C  (88 °F)
CPU    30 °C  (86 °F)

SAMSUNG HD321LJ     26 °C  (79 °F)

Colling Fans
CPU 27 RPM
Chassis 35 RPM
Power Supply 42 RPM

Voltage Values     
CPU  core 1.26 V
Не знаю як щодо темперетури (чи не занадто низька), але оберти кулерів та відсутність даних по напругах виглядають дивно.
Може щось з датчиками на материнці?

Тоді я вирішив перевірити напруги іншою прогою - Hmonitor. Вона видала деякі дані:
Цитата
+5V     +5.84 V
Core    +1.26 V
Aux     +2.61 V
+3.3V  +3.38 V
По-перше, дивно що не було значення для +12В - віконце у програмі було неактивне, наче цієї напруги взагалі немає.
А по-друге, мені здається, що на лінії +5В занадто висока напруга.
Колись я чув, що лінії живлення +5В та +12В пов'язані між собою, і якщо на одній з них напруга падає (наприклад, через несправність схеми), то на іншій вона відповідно зростає. Чи це дійсно так? І якщо програма показує таку високу напругу на лінії +5В, то чи може це вказувати на несправність лінії +12В?

Edd.Dragon

фред

а как он выключается?
просто тухнет или завершает работу?
¯\_(ツ)_/¯

Ivanko1

Цитата: Bismark від 31 Січень 2010, 14:59:13Перше, що спадає на думку - якась проблема с БЖ. Для перевірки цієї версії я перевірив напруги живлення за допомогою проги Everest. Але вона видала доволі дивні результати:
Эверест фтопку, запусти ОССТ 3.1.0, и открой системник - посмотри на наклйке параметры БП и выложи сюда.

Bismark

Цитата: фред від 31 Січень 2010, 15:02:12
а как он выключается?
просто тухнет или завершает работу?
Просто "тухне". Наче його висмикнули з розетки.
Цитата: Edd.Dragon від 31 Січень 2010, 15:01:56
а конфиг?
Скажу трохи пізніше - зараз точно не пам'ятаю, і подивитись не можу :-\
Можу тільки сказати, що комп Impression - якщо це щось вам скаже про якість збірки :)
Цитата: Ivanko1 від 31 Січень 2010, 16:08:19
Эверест фтопку, запусти ОССТ 3.1.0
Еверестом я нічог оне тестував, а просто подивився, що написано в розділі Sensors.
Як я розумію, ОССТ проводить тест стабільності роботи системи, але навіщо воно треба, якщо і так відомо, що комп працює нестабільно? :) До речі, він не розігнаний, і ніколи не розганявся.

І, до речі, що ви можете сказати стосовно напруг живлення? Чи дійсно зависока напруга +5В може вплинути на зниження +12В, і призвести до подібних проблем?

Ivanko1

Цитата: Bismark від 31 Січень 2010, 20:53:38Як я розумію, ОССТ проводить тест стабільності роботи системи, але навіщо воно треба, якщо і так відомо, що комп працює нестабільно? Улыбка До речі, він не розігнаний, і ніколи не розганявся.
ОССТ покажет температуры и напряжения. Запуск тестов CPU, Linpack или GPU - покажет насколько проседают рабочие напряжения, в частности 12в.
Если есть внешняя видеокарта, то показания теста GPU предпочтительнее, т.к. он даёт бОльшую нагрузку на 12в. Основные компоненты современных ПК питаются от линии 12в.
Цитата: Bismark від 31 Січень 2010, 20:53:38І, до речі, що ви можете сказати стосовно напруг живлення? Чи дійсно зависока напруга +5В може вплинути на зниження +12В, і призвести до подібних проблем?
Может, именно потому мы и просим конфигурацию и конкретные данные по БП.

Edd.Dragon

Цитата: Bismark від 31 Січень 2010, 20:53:38Можу тільки сказати, що комп Impression
Ну так и здать его целиком туда, где брали. Пусть они голову сушат

Bismark

Цитата: Ivanko1 від 31 Січень 2010, 22:29:03
ОССТ покажет температуры и напряжения. Запуск тестов CPU, Linpack или GPU - покажет насколько проседают рабочие напряжения, в частности 12в.
Если есть внешняя видеокарта, то показания теста GPU предпочтительнее, т.к. он даёт бОльшую нагрузку на 12в. Основные компоненты современных ПК питаются от линии 12в.
Добре, спробую протестувати.
Але мені здається, що якщо комп потузне під час тесту - я все одно можу не встигнути помітити, чи були якісь зміни в напругах.
Відеокарта дискретна - дякую за пораду щодо тесту :)
Цитата: Ivanko1 від 31 Січень 2010, 22:29:03
Может, именно потому мы и просим конфигурацию и конкретные данные по БП.
ОК. Напишу, як тільки буде можливість.
Цитата: Edd.Dragon від 01 Лютий 2010, 00:08:30
Ну так и здать его целиком туда, где брали. Пусть они голову сушат
Я розумію, що це найпростіший варіант, але комп вже не на гарантії, і я підозрюю, що за просте виявлення несправності вони вже захочуть грошей...
Тому якщо буде необхідність в заміні БЖ - думаю самому буде і дешевше, і краще замінити його. Принаймні не треба буде платити за роботу (яку кожний може виконати сам) і БЖ можна буде придбати нормальний, а не то що вони ставлять у свої компи by default.

Ivanko1

Цитата: Bismark від 01 Лютий 2010, 14:02:12Тому якщо буде необхідність в заміні БЖ - думаю самому буде і дешевше, і краще замінити його. Принаймні не треба буде платити за роботу (яку кожний може виконати сам) і БЖ можна буде придбати нормальний, а не то що вони ставлять у свої компи by default.
Это да, плюс ты будешь знать что поставил и опыт кое-какой не помешает. :)

Bismark

Цитата: Ivanko1 від 01 Лютий 2010, 14:12:21
Это да, плюс ты будешь знать что поставил и опыт кое-какой не помешает. :)
Ну певний досвід у мене вже є - я собі вже два компа збирав сам :)
А той Impression не мій, тому й куплений вже готовий :)

Ну і те що в такому випадку знатимеш, що ставив - серйозний плюс. Прийнаймні там в компі не буде стояти щось типу Gembird :)

asmadeus

а как насчет пыли?
посмотри на конденсаторы на материнке, они могли вздуться, у меня были когда-то траблы...
хотя не знаю как насчет так просто вырубаться, у меня перезагружался или вообще не хотел
включатся.   

Bismark

Цитата: asmadeus від 02 Лютий 2010, 14:33:32
а как насчет пыли?
З цим все нормально - комп десь пару місяців назад чистили (в тому числі й пилососом :))
Та й температура наче не підвищена...
Цитата: asmadeus від 02 Лютий 2010, 14:33:32
посмотри на конденсаторы на материнке, они могли вздуться, у меня были когда-то траблы...
Дякую за пораду - якось я про це не подумав... Треба буде глянути...

Urginn

ЦитатаНу певний досвід у мене вже є - я собі вже два компа збирав сам
А той Impression не мій, тому й куплений вже готовий
Так зніми блок живлення у себе та постав на Impression

tamsta

Про конденсаторы на материнской плате - очень может быть. Такие случаи  уже были (и у меня лично тоже).
Лошадь устает одинаково, везет ли она золоченую карету или тащит телегу с камнями (китайская мудрость)