Современные накопители/контроллеры (хвастаемся, обсуждаем, голосуем)

Автор Edd.Dragon, 08 Квітень 2010, 07:36:32

Попередня тема - Наступна тема

Объем Ваших накопителей SSD

до 64GB
5 (8.6%)
до 128GB
14 (24.1%)
до 256GB
8 (13.8%)
до 512GB
11 (19%)
до 1TB
4 (6.9%)
до 2TB
3 (5.2%)
свыше 2ТВ
4 (6.9%)
нет SSD
9 (15.5%)

Всього голосів: 58

finalplayer

finalplayer

Посмотрите, что я купил поиздеваться. Не смотря на красные показатели, вроде механика не клинит. Сейчас просканю, потом форматну не быстро и сравню смарт.

С продаже ещё был Хитачи 640 ГБ со 100% здоровьем и 26000 включений. Но смарт я не видел.

Vlad

Цитата: finalplayer від 17 Травень 2025, 12:56:01Посмотрите, что я купил поиздеваться.
Судя по количеству ударов, им в футбол играли.
Ryzen 2700, MSI B450-A PRO, DDR4 32GB 3200Mhz, 512GB SSD NWMe +1Tb SSD Samsung+ SEAGATE 6Tb, GIGABYTE Radeon RX 5700XT 8Gb, Монитор 32", Vinga 750W

graved1gger

Цитата: graved1gger від 15 Липень 2023, 19:31:08карочі, була акція на вд 850х 2тб по 100 баксів, але я себе стримав...
мені ті нвме ссд вже нема куди пхати.
ото є тільки питання по надійності до кінгстона кц2500 і можна було б його замінити, але я загубив гарантійку і упаковку(( щоб продати

АХАХХАХАХАХА
отета я лох.

і як знав

---
для тих хто пропустив драму.

слухав музику і багато треків або не відкривалась, або скіпало на певних моментах.
ще помітив що в серіал бувають глюки.
пробував на інший диск переписати музику, воно з першої спроби змогло переписати з 600гб тільки 260гб.
запустив чекдіск, десь добу по колу запускав - запустив, він тупить біля години, потім випадає з помилками. я видаляв потихеньку все інше, доки не видалив все крім музики і все одно вилітало з помилками. і потім весь диск відпадав і після ребуту не оживав, треба було ребут і потім ще один ребут і тоді оживав.
пробував в іншому компі. там він випав на чекдіску і потім не роздуплявся взагалі.
потім глянув цікаву штуку - а трім на ньому не робився жодного разу. от тупо не було розкладу. чого вирішив глянути на трім? бо оновлення прошивки було і там написано в реліз ноутсах - оптимізація тріма і слц кеша
після тріму чекдіск пройшов. знайшов аж 8 мегабайт поганих кластерів. я зміг скопіювати майже всю музику крім пари тисяч файлів.
знову чекдіск. знайшло ще 1 мегабайт поганих кластерів. таки допереписав музику
(деякі файли залишились побиті, місцями дивні ефекти на музиці, як для тих хто вініл любить)

зробив secure erase. створив два нових тома. видалив їх. ще раз зробив секур ерейз. створив новий том з повним форматуванням.
прогнав чекдіск - 0 поганих кластерів!
закинув трошки більше 100гб серіал - старий серіал і взагалі двд-ріп - багато файлів. тобто з 2тб диску тільки 100гб зайнято.
і вже деякі серії побиті з глюками і артефактами, іноді плеєр підвисає.

по смарту 19тб записано і 22 зчитано.
при тому до цих маніпуляцій було взагалі 17тб.
якщо що, на системному п44 про  вже майже 47тб запису і 64тб зчитано

прикольно що на найновішому т500, де стоять тільки ігри - 9тб записано і аж 40тб зчитано))

--
треба було брати 850х і за копійки кц2500 на олх збагрити.
this gravedigga is completely broken. all we want is an old version of that toxic angry guy who hates everything and everyone © link. А вот я не уверен,  что старая версия будет доступна.

graved1gger

ооо, знайшов в смарті media and data integrity errors - 12007 (це вже з хекса в дец переведено)
this gravedigga is completely broken. all we want is an old version of that toxic angry guy who hates everything and everyone © link. А вот я не уверен,  что старая версия будет доступна.

graved1gger

finalplayer

Цитата: graved1gger від 17 Травень 2025, 14:50:11потім глянув цікаву штуку - а трім на ньому не робився жодного разу. от тупо не було розкладу.
где это посмотреть?

Xella

graved1gger

Edd.Dragon

Цитата: Vlad від 17 Травень 2025, 13:44:46Судя по количеству ударов, им в футбол играли.
срабатывание датчика не означает сильный удар

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 17 Травень 2025, 18:49:56Трім? Там де дефрагментація є оптимізація
так погодь
ти маєш на увазі, що система ні разу не запускала оптимізацію ссд? ну то зараз це і не потрібно. це на початку ссд мало сенс.

у твоєму випадку це домогло пройти чекдиск - ок. Дивні речі на проблемній елекроніці - це нормально. Сама ж проблема все одно нікуди не ділась.

Так що то такоє. Головне, що в нього щось збоїть. Чи то кеш, чи то масив швидкої пам'яті... По температурі не перегрівається?

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 17 Травень 2025, 21:08:55так погодь
ти маєш на увазі, що система ні разу не запускала оптимізацію ссд?
хуємізацію.
Цитата: Edd.Dragon від 17 Травень 2025, 21:08:55ну то зараз це і не потрібно. це на початку ссд мало сенс.
ти походу не розумієш шо таке трім, ось тримай: https://en.wikipedia.org/wiki/Trim_(computing)

угу. трім вигадали бо він непотрібен. геніально.

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 17 Травень 2025, 21:08:55у твоєму випадку це домогло пройти чекдиск - ок. Дивні речі на проблемній елекроніці - це нормально. Сама ж проблема все одно нікуди не ділась.
в моєму випадку допомогло пройти чекдіск.

чекдіск сипало еррорами, що не вистачає місця на диску замінити погані блоки, тому я почав потихеньку видаляти все крім того що хотів би зберігти, але навіть коли було видалено все крім 600гб музики, то все одно казало шо не вистачає місця. тобто вільно 2/3 диску було, а місця йому не вистачає. я вже було подумав шо йому гайки. а потім згадав шо прошивка щось про трім казала... і тут я згадав)) можливо навіть не треба було б все "зайве" видаляти, якби трім зробив раніше.

якщо ти почитаєш що таке трім, то зрозумієш чого це могло допомогти. логічно, правда? ну це найвірогідніша теорія, інших в мене нема.

Цитата: Edd.Dragon від 17 Травень 2025, 21:08:55Так що то такоє. Головне, що в нього щось збоїть. Чи то кеш, чи то масив швидкої пам'яті... По температурі не перегрівається?
та пенис його знає шо з ним. йому погано.
ні. він ніколи не перегрівався і навіть не нагрівався і завжди був під радіатором.

graved1gger

до речі треба радіатора на нього почепити назад після всіх цих маніпуляцій

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 17 Травень 2025, 22:11:53хуємізацію.ти походу не розумієш шо таке трім, ось тримай: https://en.wikipedia.org/wiki/Trim_(computing)

угу. трім вигадали бо він непотрібен. геніально.

це не потрібно робити окремо (дефрагментація для ХДД і замість неї трім для ССД по розкладу), фсплм

Хіба що, коли ссд перманентно майже повністю забитий і при цьому дані також постійно активно змінюються, то щоденний повний трім хоч раз на день  буде підвищувати швидкість на скільки зможе. Але це вочевидь нетипова ситуація.

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 17 Травень 2025, 22:18:12якщо ти почитаєш що таке трім, то зрозумієш чого це могло допомогти.
Так шо з того? Помилки у тебе НЕ із-за того, що ОС по розкладу оптимізацію не запускає.

От аби після примусового тріму і чекдиску його попустило, то було б дійсно дивно

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 18 Травень 2025, 02:06:04це не потрібно робити окремо (дефрагментація для ХДД і замість неї трім для ССД по розкладу), фсплм

Хіба що, коли ссд перманентно майже повністю забитий і при цьому дані також постійно активно змінюються, то щоденний повний трім хоч раз на день  буде підвищувати швидкість на скільки зможе. Але це вочевидь нетипова ситуація.

До чого тут дефрагментація.  Трім взагалі нічого спільного з дефрагментацією не має.
Ти там вище взагалі писав шо трім робити треба коли диск порожній з самого початку... Оце фейспалм.

А диск в мене час від часу забивався на 100%, я потім щось видалив,  знову забивався і я знову щось видаляв. Таких циклів було відносно багато.

Цитата: Edd.Dragon від 18 Травень 2025, 02:08:41Так шо з того? Помилки у тебе НЕ із-за того, що ОС по розкладу оптимізацію не запускає.

От аби після примусового тріму і чекдиску його попустило, то було б дійсно дивно
після примусового тріму зникли помилки чекдіску що не вистачає місця для заміни поганих блоків! І чекдіск зміг пройти повністю кілька разів.
Рахуй попустило трошки. Чи ти не читаєш?

А те що загалом з диском щось не те - ну це і так ясно і тут нічо не допоможе

finalplayer

Цитата: graved1gger від 18 Травень 2025, 12:30:30Чи ти не читаєш?
то ты спешишь читать.

а контролёр сейчас сам колдует над ячейками без участия ОС.

finalplayer

Цитата: Vlad від 17 Травень 2025, 13:44:46Судя по количеству ударов, им в футбол играли.
и грели. 71С максимальная зафиксированная температура при 55С по даташиту.

местами красиво. Забью сериалами, буду ждать артефактов на телеке.

graved1gger

Цитата: finalplayer від 18 Травень 2025, 12:41:04то ты спешишь читать.

а контролёр сейчас сам колдует над ячейками без участия ОС.
Бльо загуглив російською шо таке трім.  Я хуєю

graved1gger

Ну а взагалі майкрософт молодці.  Засунули трім і дефраг в одне меню, тепер тупі юзвері думають шо це одне й те саме,  тільки одне для ХДД а інше для ССД. ;D

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 18 Травень 2025, 12:30:30До чого тут дефрагментація.  Трім взагалі нічого спільного з дефрагментацією не має.
Оптимізація по розкладу віндою запускає дефраг для HDD і лише "тотал"-трім (це єдине, що можна оптимізувати) для SSD. І трім - це фактично мікро-дефрагментація. У тебе є блок на 512 Кб, в якому трястя 10 Кб ще юзаються, тому в цей блок нічого не пишеться, бо його для цього треба очистити повністю. І ти примусово це робиш, приблизно наступним чином:
(1) зберігаєш 10 Кб,
(2) звільняєш 512 Кб,
(3) повторюєш (1) та (2) для інших подібних блоків,
(4) назбирану мєлочовку "по 10 Кб" записуєш назад (тепер вона вже скупкована в великі блоки).

Не те саме, що на ХДД при дефрагментації, але суть аналогічна - щось кудись перекласти для оптимізації.

Дефраг на ХДД краще робити самостійно. Іноді. Стороннім рішенням.

ТРІМ робити немає сенсу, якщо ти не забиваєш ССД. Він і так робиться для блоків, в яких не залишилось потрібних даних. Було б дивно вважати, що без задачі по розкладу в вінді ССД буде неефективний і глючний. Але на початку ця задача НАЧЕБ ТО допомагала, доки прошивки перших ССД доводили до ума. Може тому, що вони буди малі й дорогі і тому часто були забиті...

По факту, навіть якщо ССД забився, то трім не спасе повністю. Спасе вивільнення місця. І під час вивільнення третини-половини місця якраз  і потрімиться майже все, що треба. Без всяких задач по розкладу. І надалі буде добре працювати, оскільки є місце для повношвидкісного запису.

Цитата: graved1gger від 18 Травень 2025, 12:30:30А диск в мене час від часу забивався на 100%, я потім щось видалив,  знову забивався і я знову щось видаляв. Таких циклів було відносно багато.
Ну, для макс. швидкості завжди має бути вдосталь повноцінного місця, а не крапаль місця, розкиданого по різним блокам частково. Нажаль.

Якщо ж ССД використовується як кладовка для фільмів, то і пофіг на падіння швидкості. Інакше ж не треба забивати. Можна й тотал-трім робити по розкладу. Питання не в цьому. Питання в тому, що якщо воно не запускалось ніколи, то це не має впливати на адекватний продукт з сучасним контролером, наявністю місця і часу (ССД не занятий операціями 24/7, не маючи можливості перевести дух). Це та думка, яку я намагаюсь висловити.

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 18 Травень 2025, 13:30:04Ну а взагалі майкрософт молодці.  Засунули трім і дефраг в одне меню, тепер тупі юзвері думають шо це одне й те саме,  тільки одне для ХДД а інше для ССД. ;D
Тупі юзери туди взагалі дороги не знають. І що таке дефраг - знають не краще як і про трім.

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 18 Травень 2025, 12:30:30Трім взагалі нічого спільного з дефрагментацією не має.
В контексті нашої розмови про задачу у вінді, на яку ти обурився, а я відповів, що на неї можна забити, бо вона не має бути необхідною для здоров'я ссд?  ???
Тебе іноді хєр проссиш.

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 18 Травень 2025, 15:27:51але суть аналогічна - щось кудись перекласти для оптимізації.
це не суть, а спосіб і трім це не тільки про перекладання.

суть дефрагментації відсортувати.
суть тріма фізично звільнити клітинки. а сортує воно і так автоматично.

от шо той самий кінгстон пише
ЦитатаThe goal of garbage collection is to periodically optimise the drive so that it runs efficiently and maintains performance throughout its life. Unlike a hard disk drive (HDD), SSDs and other NAND Flash storage cannot overwrite existing data. They have to go through a Program/Erase cycle. Flash memory is divided into blocks which are further divided into pages; data is written on a page level and data is erased on a block level. Before data can be erased, all the valid data (pages) from the original block must first be copied and written into the empty pages of a new block. To write to an already used block of data, an SSD controller would first copy all valid data (that which is still in use) and write it to empty pages of a different block, erase all the cells in the current block (both valid and invalid data), and then start writing new data to the newly erased block. This process is called Garbage Collection. Kingston® uses various controllers that leverage proprietary technologies to conduct Garbage Collection (GC), the purpose of which is to keep as many empty blocks as possible so that when the SSD has to write data, it isn't waiting for a block to be erased.

The Garbage Collection process occurs automatically, usually during a system idle, and as it is a vital part of the functioning of the drive. SSDs incorporate advanced controllers that manage the NAND Flash storage. When files are deleted in an operating system such as Windows, the OS just marks its internal file table indicating that the file is deleted. On hard disk drives (HDDs), the now-invalid data remains there and can be directly overwritten by the system to store new data. Newer operating systems also support the TRIM command, whereby the OS notifies the SSD that it has deleted specific files so that the SSD can better manage the GC process to recover that space earlier and prevent saving and moving all that invalid data.
ЦитатаTRIM is a command for the ATA (Advanced Technology Attachment) interface. When the operating system needs to tell the SSD it's deleting files and that those file pages need to be made available for new information, TRIM provides that functionality. In combination with Garbage Collection, TRIM works to clean up and organise your SSD, making it more efficient and prolonging its lifespan.

Цитата: Edd.Dragon від 18 Травень 2025, 15:27:51. У тебе є блок на 512 Кб, в якому трястя 10 Кб ще юзаються, тому в цей блок нічого не пишеться, бо його для цього треба очистити повністю.
в тебе є блок на 512 куди нічого не пишеться бо у в ос ти навидаляв, а до контроллера ссд ще не дійшло, що юзер щось там видалив. ос каже контроллеру, "псс парніша почисти ці блоки, там вже нічо нема, удолі і пиши туди нове щось". бо бо воно не може поверх перезаписати.
. за рахунок цього і швидкість підвищується, бо коли пише щось нове не треба фізично очищати клітинку перед записом чогось нового.

і от якраз через це, я думаю трім і допоміг щоб чекдіск не підвисав і не вилітав помилками, що немає місця під заміну поганих блоків.
ну і не дарма оновлення прошивки шось писало про "трім енд слц кеш оптімізейшнс" в реліз ноутсах.

невже не ясно про що я?

Цитата: Edd.Dragon від 18 Травень 2025, 15:27:51Це та думка, яку я намагаюсь висловити.
я взагалі не розумію шо ти намагаєшся висловити.

що трім не допоміг чекдіску підмінити погані блоки? Так допоміг же. РЕАЛЬНО звільнивши місце в інших блоках це дозволило чекдіску їх використати для підміни "поганих", щоб як твоя суть тобі каже - перекласти туди, а не бачити заяняті клітинки і казати "блин, ну я не можу туди запхати нічо, бо вона вже зайнята, хоча у вінді в тебе купа місця вільного"

чи ти сперечаєшся з тим що диску тепер норм? так я одразу сказав що йому погано. що з ним не так - непонятно, та й в цілому пофіг.
кінгстон гавно просто. з іншими проблем нема. хоча записано/перезаписано більше.

graved1gger

ще можливо до купи зіграло роль, як писав вище, що диск забивався повністю, я як помічав, то звільняв 300-400гб. потім знов забивався і я знову звільняв 300-400гб. і так по колу відносно часто.

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 18 Травень 2025, 15:55:31суть дефрагментації відсортувати.
Драсьті

Суть дефрага - зібрати розкиданий файл до купи. Сортувати нашо?
Віндовий дефраг нічого сортувати не буде. Де лягло - там і лягло. Це вже сторонні мають ряд додаткових фішок.
Чи ти це й мав на увазі?

Цитата: graved1gger від 18 Травень 2025, 15:55:31ос каже контроллеру, "псс парніша почисти ці блоки, там вже нічо нема, удолі і пиши туди нове щось".
І робить це не зразу після видалення, чи майже зразу, як тільки робота з диском закінчиться, а... РАЗ НА ТИЖДЕНЬ в задачі по обслуговуванню!  :o

Ну камон

Задачі по обслуговуванню вочевидь для того, що не дуже правильно/оптимально робити зразу/часто.
А коли у тебе блок повністю вільний, то він не буде заблокований. Він потрімиться в простої і без тої задачі. Який сенс його тримати, коли є час і натхнення його видалити? А от коли назбиралось дохуана частково зайнятих блоків, то з цим треба щось робити. Тобто перекласти ті частки, щоб цілі блоки стали вільними і їх можна було видалити. І знову ж таки, не дуже розумно покладатись в цьому на ОС і чекати благословення від неї. Але хто зна, як хто зараз робить.

Edd.Dragon

Ну і ще раз. Ми - в 2025 році.
А оці фрази - вони з мезозойської ери:

Цитата: graved1gger від 18 Травень 2025, 15:55:31Newer operating systems also support the TRIM command, whereby the OS notifies

Новіша ОС - це сімка, здається?

Edd.Dragon

Ось, питаємо у вінди:
"Чи відключено повідомлення (контролеру) про видалення?"
Відповідає:
"Ні, не відключено (Not Disabled)"

E:\>fsutil behavior query DisableDeleteNotify

NTFS DisableDeleteNotify = 0  (Отключено)
ReFS DisableDeleteNotify = 0  (Отключено)

Треба пояснювати, що це НЕ про щотижневу (за замовчуванням) чи щоденну оптимізацію?
Доречи, вона робить не тільки re-TRIM, а й очистку диску (cleanup).

Edd.Dragon

А, іще... Запуск задачі кожного тижня НЕ ОЗНАЧАЄ запуску процедури RETRIM (а не команди TRIM). Вінда проаналізує і вирішить, чи потрібно. То ж задача може запускатись щотижня, а оптимізації при цьому не буде більше місяця. Бо не потрібно поки що.

Короче, я вже заморився цю прісну байду обговорювати ))

Edd.Dragon

Тьху.

На десерт:

defrag /L
Запуск ретрім вручну. Це щоб не покладатись на думку і аналіз вінди. Примусово і зараз!

Пів секунди виконувалось (100 гіг зайнято не великою кількістю файлів і трімить там нічого):

E:\>defrag d: /L

Вызов повторная оптимизация на Games (D:)...
Операция успешно завершена.
Post Defragmentation Report:

Сведения о томе:
Размер тома                 = 232,88 ГБ
Свободное место                  = 106,75 ГБ
Повторная оптимизация:
Общее оптимизированное пространство = 105,28 ГБ

Звертаю увагу на використання слова "ПОВТОРНАЯ".

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 18 Травень 2025, 16:36:32Новіша ОС - це сімка, здається?
так. сімка. ти доєбався до буковок. суті написаного не міняє

Цитата: Edd.Dragon від 18 Травень 2025, 17:01:36Короче, я вже заморився цю прісну байду обговорювати ))
я не розумію що ти хочеш довести. тому ти і зморився ;D

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 18 Травень 2025, 16:55:48Ось, питаємо у вінди:
"Чи відключено повідомлення (контролеру) про видалення?"
Відповідає:
"Ні, не відключено (Not Disabled)"

E:\>fsutil behavior query DisableDeleteNotify

NTFS DisableDeleteNotify = 0  (Отключено)
ReFS DisableDeleteNotify = 0  (Отключено)

Треба пояснювати, що це НЕ про щотижневу (за замовчуванням) чи щоденну оптимізацію?
Доречи, вона робить не тільки re-TRIM, а й очистку диску (cleanup).

взагалі-то оця команда якраз і включає/виключає автоматичний трім. ну да ладно.

ЦитатаIf DisableDeleteNotify = 1, the TRIM is disabled. Otherwise it is enabled.

ти походу знущаєшся з мене.

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 18 Травень 2025, 17:10:09суті написаного не міняє
Ще й як міняє. Танці з бубном навколо ССД були в 2010, але не в 2020.

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 18 Травень 2025, 17:13:18взагалі-то оця команда якраз і включає/виключає автоматичний трім. ну да ладно.
Ну? Все ок.

Тільки це НЕ про заплановану щотижневу задачу, яка виконує аналіз і потім "defrag /L" при необхідності.

Твоя початкова фраза "у мене ніразу ТРІМ не виконувався" - некоректна. Хоча ми зрозуміли,  що ти про ту задачу.
Але не зразу зрозуміли, що ти з нею пов'язуєш саме команду ТРІМ, яка має виконуватись взагалі, а не раз на тиждень )

Чи не вимкнено відправку TRIM - перевіряємо командною строкою (наприклад в сімці на старому компі, в десятці на актуальному залізі нема сенсу сумніватись).
Чи виконується щотижнева процедура оптимізації - взагалі пох, не перевіряємо.
Хочемо впевнитись чи все ок - під новий рік дефражим всі ХДД, ретрімим ССД руцями.

Можем для фану задефражити системний ССД в Vopt9 - це дуже красиво і неймовірно швидко!

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 18 Травень 2025, 17:04:32Звертаю увагу на використання слова "ПОВТОРНАЯ".
звертаю увагу в англ версії написано retrim.
що має на увазі вінда я хз. можливо просто трім.

апдтей.
так і є
https://learn.microsoft.com/en-us/windows-server/administration/windows-commands/defrag

/l    Performs retrim on the specified volumes.

тобто ніхуя він не ПАВТОРНАЯ.
блин. в тебе є питання до термінології - йди біла гейтса чи дейва пламера чи хто там цю ерунду зараз пише дойобуй)))

в лінускі якщо що прям в лоб можна запустити трім, який без приколів називається трім.

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 18 Травень 2025, 17:16:24Тільки це НЕ про заплановану щотижневу задачу
F:\>fsutil behavior query DisableDeleteNotify
NTFS DisableDeleteNotify = 0  (Allows TRIM operations to be sent to the storage device)
ReFS DisableDeleteNotify = 0  (Allows TRIM operations to be sent to the storage device)

до речі в повноцінній версії воно так і пише що включає чи виключає трім.
але тут питання як часто воно це робить і чи робить це і  чи доходить це до контроллера. а якщо прошивка ссд не дає контроллеру приймати оце? а?

я тобі кажу про факт, що примусовий трім допоміг чекдіску не матюкатись на те що не вистачає місця, з чого логічний висновок, що примусовий трім таки фізично звільнив комірки (нарешті слово згадав) і місце з'явилось для чекдіска. чого до цього не могло - питання до вінди/диску/бога/рептілоідів

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 18 Травень 2025, 17:16:24Твоя початкова фраза "у мене ніразу ТРІМ не виконувався" - некоректна. Хоча ми зрозуміли,  що ти про ту задачу.
Але не зразу зрозуміли, що ти з нею пов'язуєш саме команду ТРІМ, яка має виконуватись взагалі, а не раз на тиждень )
1. ти впевнений шо гуй вінди і команди ніяк не пов'язані?
2. чого тоді примусовий трім допоміг чекдіску побачити вільне місце, а?

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 18 Травень 2025, 17:22:21що примусовий трім таки фізично звільнив комірки (нарешті слово згадав) і місце з'явилось
Правильно. Звільнив ті, в яких були залишки. Заставив ССД погрупувати ті залишки і перезаписати. Тим самим вивільнівши блоки, які були вільні частково. Тобто тут має місце перекладання. Із-за того, що у тебе багато разів диск був переповнений, у тебе майже все вільне місце розповзлось по таким от частково вільним блокам. Воно є, але не-тімлене і тому нема куди записати. Це ще мінус в карму Кінгстона, гадаю. Бо бляха, візьми і запиши в ці дірки повільно зі стиранням! Може б він так і зробив, якщо б не глючив. А може просто Кінгстон. Я не знаю. Але це тупо на сьогодні.

На незабитому диску у тебе й так є вільні блоки для запису, тож ця примусова процедура з перекладанням зазвичай не потрібна. І по логіці має потихеньку відбуватись без участі ОС. Але тут вже можна тільки гадати, у кого воно так, а у кого - ні.

А команда ТРІМ відправляється постійно при роботі (якщо ти не відключиш це за допомогою отої команди чи інакше). І вільні повністю блоки диск видаляє теж постійно, коли не зайнятий.

DisableDeleteNotify - це про відправку команди TRIM (в процесі роботи)
Щотижнева задача - це про цілий процес.

Edd.Dragon

Відключення щотижневої задачі НЕ означає вимкнений TRIM!
Якщо зненацька ТРІМ вимкнено, то щотижнева задача чи її відсутність не мають до цього ніякого відношення!

Всьо. Не знаю, як зрозуміліше висловити.

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 18 Травень 2025, 17:26:48Правильно. Звільнив ті, в яких були залишки. Заставив ССД погрупувати ті залишки і перезаписати. Тим самим вивільнівши блоки, які були вільні частково. Тобто тут має місце перекладання. Із-за того, що у тебе багато разів диск був переповнений, у тебе майже все вільне місце розповзлось по таким от частково вільним блокам. Воно є, але непортімлене. Це ще мінус в карму Кінгстона, гадаю.
ну і? то про що ти сперечаєшся?

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 18 Травень 2025, 17:35:49ну і? то про що ти сперечаєшся?
Про то, що команда ТРІМ при цьому у тебе відправляється і ТРІМ робиться.
А от re-TRIM (не команда, а процедура), яку при забитому диску взагалі мабудь тричі на день треба робити - може й ні.

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 18 Травень 2025, 17:34:17Відключення щотижневої задачі НЕ означає вимкнений TRIM!
Якщо зненацька ТРІМ вимкнено, то щотижнева задача чи її відсутність не мають до цього ніякого відношення!

Всьо. Не знаю, як зрозуміліше висловити.
і що? сам причепився сам почав сперечатись.
спочатку взагалі казав шо трім то є дефрагментація - шо є дічь. до речі, примусову дефрагментацію для ссд якщо тобі дуже хочеться теж можна зробити. хоча толку нуль. от це реально перезапише тобі комірки і трошки тбв під'їсть.

потім ти трошки погуглив і поміняв свої покази - похвально.

постом вище ти погодився з моєю теорію - вау. після сторінки постів ні про що.

а тепер раптом перевів на включено/виключено і чи відповідає гуй не гую.
при тому ні я, ні ти не знаєш чи був трім включений для того диску і чи він навіть виконувався будучи включеним. але маємо факт з яким ти погодився не здається це підозрілим? взагалі ні? от взагалі не дивно? якщо трім реально працював, то чого чекдіск вільне місце не бачив? не підозріло ні разу... але ти вже й погодився.

блин. це якийсь пиздець.

а оце червоним і конфузи з термінологією і те що мс об'єднало дефраг з трімом і гарбейдж коллекшн і робить або дефраг якщо хдд чи трім з гарбейдж якщо ссд - ну це не до мене питання, це то майкрософта. альо.

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 18 Травень 2025, 17:39:07Про то, що команда ТРІМ при цьому у тебе відправляється і ТРІМ робиться.
Цитата: graved1gger від 18 Травень 2025, 17:43:45при тому ні я, ні ти не знаєш чи був трім включений для того диску і чи він навіть виконувався будучи включеним. але маємо факт з яким ти погодився не здається це підозрілим? взагалі ні? от взагалі не дивно? якщо трім реально працював, то чого чекдіск вільне місце не бачив? не підозріло ні разу... але ти вже й погодився.
і зараз не перевіримо, бо я оновив прошивку ссд. і задачу поставив і фсутіл каже що все включено.

finalplayer

Резюмирую вышенаписанное:

Эд: при нормальных условиях трим не обязателен
Грэйв: ты не прав, трим мне помог

graved1gger

Цитата: finalplayer від 18 Травень 2025, 18:41:40Резюмирую вышенаписанное:

Грэйв: ты не прав, трим мне помог
нє
грейв - примусовий трім допоміг чекдіску не матюкатись шо нема місця коли воно є. не впевнений шо трім на цьому диску взагалі колись робився
ед - трім це те саме що дефрамгментація він взагалі не потрібен
грейв - чо-чо
ед - а да, трім це трім, але задача в гує вінди нічо не значить там все саме робиться
грейв - ми не знаємо чи робилось воно для цього диска, але факт вище доволі підозрілий

graved1gger

я ще раз повторюсь.
є факти:
1. примусовий трім допоміг чекдіску вільне місце побачити
2. апдейт прошивки в реліз ноутсах писав про якісь покращення тріма

моя теорія що трім взагалі не працював на ньому з тих чи інши причин. або з причини що кінгстон гавно. ось і всьо.
можливо тому диску і стало погано після десятка циклів наповнень - видалень - наповнень

Edd.Dragon

Цитата: finalplayer від 18 Травень 2025, 18:41:40Резюмирую вышенаписанное:

не trim (команда), а ота задача - необов'язкова
а підтримка і відправка trim - обов'язкова, але з цим проблем нема вже давно

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 18 Травень 2025, 19:18:39я ще раз повторюсь.
є факти:
1. примусовий трім допоміг чекдіску вільне місце побачити
2. апдейт прошивки в реліз ноутсах писав про якісь покращення тріма

моя теорія що трім взагалі не працював на ньому з тих чи інши причин. або з причини що кінгстон гавно. ось і всьо.
можливо тому диску і стало погано після десятка циклів наповнень - видалень - наповнень
так зараз йому харашо чи продовжує глючити?

Ну і якщо ти продовжиш забивати. Дивись ситуацію.
Задача запускається, нехай, з неділі на понеділок. Ти з понеділка по п'ятницю доводиш диск до сказу. В наступну неділю задача запускається але фейлить, бо вже в такому стані не може аналізи пройти. Помогло?

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 18 Травень 2025, 19:49:02так зараз йому харашо чи продовжує глючити?
чекдіск пролітає на ура. ще й каже шо диску заєбісь і всьо харашо і нема поганих.

а в реальності: як писав - закинув 100гб, деякі серії побились  :D

Цитата: Edd.Dragon від 18 Травень 2025, 19:49:02Задача запускається, нехай, з неділі на понеділок. Ти з понеділка по п'ятницю доводиш диск до сказу. В наступну неділю задача запускається але фейлить, бо вже в такому стані не може аналізи пройти. Помогло?
не знаю. і не буду експерепентувати. я туди нічо крім торентів кидати не збираюсь. щоб не жалко було. можу спробувати з часом забити, але хз коли це буде