Чи могла від розгону ПК згоріти інтегрована мережева карта?

Автор RIPLEY, 18 Січень 2011, 17:32:25

Попередня тема - Наступна тема

RIPLEY

Два дні тому при підключені до локальної мережі інтернет-провайдера мені вибило "Сетевой кабель не подключен". Перевіривши цілісність кабеля, я передзвонив службу техпідтримки вияснити в чому справа. Вони зі свого боку не виявили ніяких проблем і скерували до мене майстра, а той виявив, що мій інтегрований Dual Gigabit Lan "відійшов до праотців". Маю дві версії чому так сталось:
Перша - Мат. плата Gigabyte GA P45 DS3 виявилась "какашко" і незважаючи на кучу наваротів, в тому числі подвоєний гігабітний лан комплектує свої плати дешевим китайським угаром, що не витримує терміну експлуатації.
Друга, і на мою думку, основна версія -  мережева карта згоріла через банальний розгін мною шини FSB. Чому я вважаю цю версію основною? Бо, після того як два роки тому я розігнав свій процесор по шині FSB до 320MHz (ефективна 1280MHz) відразу через місяць почались глюки з інтегрованим звуком Realtek. Система видавала повідомлення, що до розємів звукової карти підєднані мікрофон, сабвуфер, наушники, яких фізично не було, час від часу самостійно відключала колонки, а потім знову їх підєднювала. Після шаманства в БІОС: виставив вручну вольтаж на північному і південному мості замість Auto на Normal, чомусь мате.плата завищувала ці значення автоматично при розгоні FSB. Також закріпив частоту шини PCI-E на рівні 100 MHz, щоб не згоріла відеокарта. А про те, що подібне може статись з мережевою картою я навіть не подумав. Дивно, але мережевий адаптер realtek на моїй материнці визначався як підключений через шину PCI-E x1, хоча 3 слоти цього формату на самій материнці вільні. По логіці, якщо я задав частоту в BIOS для шини PCI-E 100MHz, то воно б мало подіяти і на інтегровану мережеву... ???   

Підкажіть, чи може згоріти інтегрована периферія якщо піднімати шину FSB? Як правильно налаштувати БІОС (з моїми комплектуючими), щоб система в розгоні не страждала? Також поможіть зафіксувати в BIOS частоту шини PCI на рівні 33MHz, бо чомусь в опціях я такого пункту не знайшов. Чи може на сучасних материнках PCI не залежить від FSB (асинхронний режим)? Сьогодні купив новий мережевий адаптер D-Link DGE-530T PCI - боюсь, щоб з розгоном і цей девайс не навернувся.
Intel Core i5 4670 @3,8GHz, MSI Z87 G45 Gaming, Kingston HyperX Savage DDR3 1600 16Gb, MSI RTX3060 VENTUS 12G OC, HDD Samsung 502IJ F1, SeaSonic-X650 (650 Вт), Asus Vento A8, Xbox360 Controller // NES, Sega MasterSystem, Sega MegaDrive 2, Sony PlayStation, Sega Dreamcast, Sony PlayStation 2 // Sony Xperia 10 IV

k1T4eR

Цитата: RIPLEY від 18 Січень 2011, 17:32:25глюки з інтегрованим звуком Realtek. Система видавала повідомлення, що до розємів звукової карти підєднані мікрофон, сабвуфер, наушники, яких фізично не було, час від часу самостійно відключала колонки, а потім знову їх підєднювала.
Нужно было приподнять напряжение на южный мост, так как именно он отвечает за данные устройства.
Цитата: RIPLEY від 18 Січень 2011, 17:32:25Дивно, але мережевий адаптер realtek на моїй материнці визначався як підключений через шину PCI-E x1, хоча 3 слоти цього формату на самій материнці вільні. По логіці, якщо я задав частоту в BIOS для шини PCI-E 100MHz, то воно б мало подіяти і на інтегровану мережеву...
Да, скорее всего производитель пустил через шину PCI-E, но установил на плату. То есть подключено по дорожкам, без всяких карт.
Цитата: RIPLEY від 18 Січень 2011, 17:32:25Підкажіть, чи може згоріти інтегрована периферія якщо піднімати шину FSB?
Бывают случаи...

Цитата: RIPLEY від 18 Січень 2011, 17:32:25Чи може на сучасних материнках PCI не залежить від FSB
Да нет... Скорее всего частота зафиксирована. Но это ещё нужно проверять...

RIPLEY

Цитата: k1T4eR від 18 Січень 2011, 17:44:42
Нужно было приподнять напряжение на южный мост, так как именно он отвечает за данные устройства.
Ще підняти?? Та куда вже далі?!

Cаме після розгону шини FSB, материнка автоматично підняла вольтаж на південному мості (Intel 82801JB ICH10) зі стандартних для нього 1,1 V до 1,22 V - після цього почались глюки зі звуковою картою. Я самостійно знайшов в БІОСі пункт, що відповідає за напругу живлення ядра південного і північного моста і виставив їх в режим Normal (1,1V). Після зниження вольтажу звук перестав збоїти. Так що тут підняття тільки нашкодить. А от де виставити частоту шини PCI я в біосі не знайшов, можливо вона автоматично зафіксована на позначці 33 Mhz?

А які взагалі існують діагностичні утіліти, щоб подивитись значення частоти всіх шин PCI-E та PCI на материнці? Everest Ultimate 5.40, яким я зараз користуюсь таких даних не показує.
Intel Core i5 4670 @3,8GHz, MSI Z87 G45 Gaming, Kingston HyperX Savage DDR3 1600 16Gb, MSI RTX3060 VENTUS 12G OC, HDD Samsung 502IJ F1, SeaSonic-X650 (650 Вт), Asus Vento A8, Xbox360 Controller // NES, Sega MasterSystem, Sega MegaDrive 2, Sony PlayStation, Sega Dreamcast, Sony PlayStation 2 // Sony Xperia 10 IV

k1T4eR

Цитата: RIPLEY від 18 Січень 2011, 19:02:24Ще підняти?? Та куда вже далі?!
Тю блин. Сорь... Невнимательно прочитал.
Если же напряжение автоматом поднималось, то этого делать не нужно. Напряжение на южный мост стоит поднимать только в том случае, когда начинают теряться ЖД,
Цитата: RIPLEY від 18 Січень 2011, 19:02:24можливо вона автоматично зафіксована на позначці 33 Mhz?
Возможно и так.
ЗЫ У меня во время разгона автоматом отключался сетевой контролёр. Причиной оказалась шина PCI-E, подними до 102-105 и не трогай. Этого будет достаточно.
Цитата: RIPLEY від 18 Січень 2011, 19:02:24А які взагалі існують діагностичні утіліти, щоб подивитись значення частоти всіх шин PCI-E та PCI на материнці? Everest Ultimate 5.40, яким я зараз користуюсь таких даних не показує.
Я таких утилит вообще не знаю...

Irlandec

Судя по блок диаграмме из мануала твоей материнки, PCI тоже завязан на южнике. Но ни в одном биосе я не встречал управление шиной PCI. Могу предположить, что фиксация PCI-E также зафиксирует и PCI. Хотя как оно на самом деле неизвестно.

k1T4eR

Вспомнил, SetFSB показывает частоту PCI.
Найди на МП тактовый генератор. Дальше, думаю, проблем не возникнет.

RIPLEY

Цитата: Irlandec від 19 Січень 2011, 21:29:25
Могу предположить, что фиксация PCI-E также зафиксирует и PCI.

Я ще з самого початку після розгону зафіксував PCI-E на рівні 100 Mhz, але інтегрована мережева карта всерівно згоріла. Причому її так закоротило, що я відключив мережевий адаптер через БІОС, а зелений діод в першому слоті RJ45 і далі світиться - так ніби до нього підключений кабель. Цікаво, що другий гігабітний слот теж вигорів, але він навіть не засвічується зеленим при підєднані кабеля, тільки нижній червоний діод блимає щосекунди - і у Віндовсі показує ту ж картину "Сетевой кабель не подключен".

Виявляється істина була у мене під руками! Власна програма від Gigabyte - EasyTune 6 прекрасно показує показники і вольтажі всіх компонентів на материнці. Можна прямо із Віндовс регулювати ці показники (вольтажі, частоти). Частоту шини PCI показує, але її неможливо змінити. Частота зафіксована на 33 Mhz, тобто версія про незалежний (асинхронний) режим роботи шини PCI від FSB на мат. платі P45 підтвердилась. Тепер можу спокійно користуватись щойнопридбаною мережевою D-Link. Маю надію, що хоч вона не навернеться. Але висновок для себе я зробив - розгон це ЗЛО і розганяти систему можна хіба на короткий проміжок часу, так би мовити для показухи. А система, яка в розгоні за декілька років почне сипатись як картковий дім.

P.S. А чи могла згоріти мережева від підвищеної напруги, що пішла від свіча? Чи це фізично не можливо? Хоч кабель від свіча іде до квартири по фасаду версію про блискавку я відхиляю, зараз зима.

k1T4eR

Цитата: RIPLEY від 20 Січень 2011, 19:40:59озгон це ЗЛО і розганяти систему можна хіба на короткий проміжок часу, так би мовити для показухи. А система, яка в розгоні за декілька років почне сипатись як картковий дім.
Чушь. Смотря как разгонять. Если умеешь, то занимайся. Нет - не лезь.
Цитата: RIPLEY від 20 Січень 2011, 19:40:59P.S. А чи могла згоріти мережева від підвищеної напруги, що пішла від свіча? Чи це фізично не можливо? Хоч кабель від свіча іде до квартири по фасаду версію про блискавку я відхиляю, зараз зима.
Не думаю.
Я склоняюсь к тому, что из за южника могло такое произойти, или же БП на короткий период времени напряжение задрал.

Irlandec

Переставлял товарищу оську, сетевой кабель вытащил и кинул на пол. Всё поставили, нужно нэт настроить, глядь а на полу лужа около 10 см в диаметре. Под ютипишной оплёткой водичка течёт :o. Первый раз в жизни такое видел. Теперь уж удивить меня будет сложно. По этому не исключаю и проблемы со свичом. Учитывая качество оборудования, которое используют провайдеры плюс наши електросети, вполне вероятно.

RIPLEY

Irlandec, неповірите, але в мене за 5 років вже два рази перетягували кабель через описану вами вище проблему  ;)
В двох випадках на компютерному столі під ПК було повно води. Нащастя вода з мережевого кабеля витікала назовні між зажимом, і не потрапляла в слот RJ-45. Якщо мережевий кабель іде по фасаду будинку, то за 2-3 роки його пластмасова обшивка протирається і після дощу вода поступово тече вниз до виходу з конектора. Сам не знаю як мені так пощастило, але у двох випадках, коли я виявив проблему ПК не був включений.
Недавно переговорив зі знайомими на рахунок цієї проблеми з мережевою, то виявляється, що у двох людей теж горіли інтегровані сетевухи причому....так, так на платах GIGABYTE і без розгону. Так що версія про дешеві китайські комплектуючі, які гігабайт ставить на свої плати має право на життя. У знайомого на Асус стоїть адаптер  Marvell - взагалі безпроблемний. А інший колега, що працює менеджером на МедіаВест, розказував, що з Ріалтековськими RTL8111 постійно багато проблем - горять як бенгальські вогні. Якщо чесно, то мені GA-P45 DS3  відразу не сподобалась, посудіть самі - розігнав плату на якихось нещасних 320 MHz по шині і відразу заглючив інтегрований звук, тепер ось мережа накрилась. Пробував розганяти систему за допомогою Гігабайтівських пресетів в БІОСі - взагалі ОС не запустилась, короче явна тайванська халтура ця ваша Гігабайт. Ех, а ДПК так їх піарив в свій час...
Нажаль, наступна моя материнська плата буде вже точно не Gigabyte, попробую MSI -таких у мене ще не було.