Общее обсуждение современных и будущих видеоадаптеров

Автор rayven, 19 Лютий 2008, 11:59:58

Попередня тема - Наступна тема

Mantikor

Цитата: graved1gger від 18 Квітень 2025, 19:19:36але щоб апскейл і фрейм ген не вимикався - я щось не бачив. це які наприклад?
Star Wars Outlaws - в мінімальних системних вимогах: "Resolution: 1080p / 30 Fps / Low Preset with Upscaler Set to Quality"

Alan Wake II - в них також навіть у мінімальних вимогах вказано що має бути апскейлінг
Вибачте, але ви не маєте права на перегляд спойлерів.

Remnant II - розроблявся з розрахунку що гравці будуть грати тільки з апскейлінгом

graved1gger

Цитата: Mantikor від 18 Квітень 2025, 20:09:08Star Wars Outlaws - в мінімальних системних вимогах: "Resolution: 1080p / 30 Fps / Low Preset with Upscaler Set to Quality"

Alan Wake II - в них також навіть у мінімальних вимогах вказано що має бути апскейлінг

Remnant II - розроблявся з розрахунку що гравці будуть грати тільки з апскейлінгом

ти різницю між фразами "не вимикається фреймген і апскейл" і "розробники спеки пишуть під апскейл" не відчуваєш зовсім?

щоб не бути тобою, відповім про те що точно знаю.

1. аутло
апскейлер вимикається.
фреймген вимикається.
по дефолту включений апскейл, але виключений фреймген. фреймген від амд такий собі =( але я юзаю. підігнав щоб було десь 50фпс без нього побігав і потім включив фреймген, не бісить і ок. але сильно помітніше ніж в шедоус.
рейтрейсінг - не вимикається. але можна вимкнути в файлі налаштувань. це ламає гру, бо бейкед растр освітлення не зробили взагалі.

2. ав2 - форсять по дефолту апскейл, але можна виключити в файлі налаштувань, не знаю як зараз, може додали в налаштування.

3. ремнтант 2 - хз, нічого не знаю. але я знову повторюсь: ти різницю між фразами "не вимикається фреймген і апскейл" і "розробники спеки пишуть під апскейл" не відчуваєш зовсім?

і ось тут я про це теж писав:

Цитата: graved1gger від 18 Квітень 2025, 19:19:36ну тенденція така що і рейтрейсінг невимикаємий буде.

але щоб апскейл і фрейм ген не вимикався - я щось не бачив. це які наприклад?

а далі так, далі буде гірше. я точно знаю  ;) , що розробники рахують і оріентуються на "бюджети" перформанса з апскейлом.

фреймген поки що до цього не дійшов, але відчуваю шо може бути гірше...
this gravedigga is completely broken. all we want is an old version of that toxic angry guy who hates everything and everyone © link. А вот я не уверен,  что старая версия будет доступна.

T1000

Kingdom cum deliverance 2 показує, що ніякий апскейл не потрібен. Достатньо гарної оптимізації і гру розгребуть.
AMD FX 8350, 16GB 1600 goodram,gigabyte  ga-970а - DS3P, ATI RX5500 XT(7nm) 8 Gb, 1tb hdd Toshiba, chieftec proton 650вт.

graved1gger

але я продовжу тему.

4. сталкер 2
по дефолту включений апскейл і фреймген.
вимикається і те і те.

5. ас шедоус.
по дефолту апскейл вкл, фреймген викл. рейтресінг лоу.
все можна вимкнути чи увімкнути. як забажаєш.
спеки писались з розрахунку апскейлерів.

ще раз повторюсь. трошки "глибше" ніж спеки які викатують енд юзерам: розробники рахують і оріентуються на "бюджети" перформанса з апскейлом
this gravedigga is completely broken. all we want is an old version of that toxic angry guy who hates everything and everyone © link. А вот я не уверен,  что старая версия будет доступна.

graved1gger

Цитата: T1000 від 18 Квітень 2025, 21:41:19Kingdom cum deliverance 2 показує, що ніякий апскейл не потрібен. Достатньо гарної оптимізації і гру розгребуть.
впевнений? а якщо в тебе фактом кину?

https://www.techpowerup.com/review/kingdom-come-deliverance-ii-performance-benchmark/5.html

42 фпс на ультра в 4к на 4070? апскейл не потрібен?))))) точно?))))

я  ккд2 ще не грав. чекаю знижку. але дуже хочу.
і навіть в ньому від апскейла не втікти.

Edd.Dragon

Цитата: finalplayer від 18 Квітень 2025, 19:19:08Купишь новую квартиру, посмотришь на новые игры и решишь запустить какую-то классику теперь уже с хорошим фпс и на ультрах. Но нет. Физикс не или ещё что-то не поддерживается  :) Но есть ремастер с кучей генераторов!
Є не дуже старі карти без rtx і з фізіксом

Mantikor

Цитата: graved1gger від 18 Квітень 2025, 21:39:04ти різницю між фразами "не вимикається фреймген і апскейл" і "розробники спеки пишуть під апскейл" не відчуваєш зовсім?
Гаразд, визнаю що Star Wars Outlaws та Remnant II я нагуглив і детально не перевіряв, але
Цитата: graved1gger від 18 Квітень 2025, 21:39:042. ав2 - форсять по дефолту апскейл, але можна виключити в файлі налаштувань, не знаю як зараз, може додали в налаштування.
лізти в файли гри задля відключення апскейлінгу буде мізер користувачів, а на консолях ти як його відключиш?

graved1gger

Цитата: Mantikor від 18 Квітень 2025, 22:02:19лізти в файли гри задля відключення апскейлінгу буде мізер користувачів,
тут згоден

Цитата: Mantikor від 18 Квітень 2025, 22:02:19а на консолях ти як його відключиш?
а на консолях за десятиріччя вже звикли)))

розтягнутий в лоб кіберпанк з 320х240 до фуллхд на пс4 - це божественно)))

Edd.Dragon

Цитата: Mantikor від 18 Квітень 2025, 22:02:19Гаразд, визнаю що Star Wars Outlaws та Remnant II я нагуглив і детально не перевіряв, але лізти в файли гри задля відключення апскейлінгу буде мізер користувачів, а на консолях ти як його відключиш?
на консолях якщо відключити, то грати не вийде.

graved1gger

ну мене особисто вибісив сталкер. коли мені колега який не париться з налаштуваннями... з 4060 пише шо в нього всьо заєбісь 80 фпс, але щось якесь керування криве (а воно там по дефолту трошки криве), а зверху фреймген по дефолту на нативні 35 фпс накатили, ухххх

graved1gger

я б зі свого боку розказав ахуєнну історію про апскейлери і приколи , але нда )))

тому я і підтримую шо далі тільки гірше буде)

але блін наскільки ж в нативі краще той самий ас шедоус. от прям... блін...
а аутло без шарпа який можна накинути від апскейлера взагалі милом стає.

T1000

Я думаю шо 42 фпс на ультра в Кіндом кам на 4070 (без ті навіть?) це дуже непогано. Це перемога.
 Бо на 5090 воно таким чином може показати більше 100 фпс.
AMD FX 8350, 16GB 1600 goodram,gigabyte  ga-970а - DS3P, ATI RX5500 XT(7nm) 8 Gb, 1tb hdd Toshiba, chieftec proton 650вт.

graved1gger

Цитата: T1000 від 18 Квітень 2025, 22:08:23Я думаю шо 42 фпс на ультра в Кіндом кам на 4070 (без ті навіть?) це дуже непогано. Це перемога.
 Бо на 5090 воно таким чином може показати більше 100 фпс.
так
так, 116

Mantikor

Я десь читав що статистично більшість гравців навіть не заходять в налаштування графіки, якщо гра не тормозить.
А якщо і заходять, то далі пресетів якості відео не йдуть.
Тому якщо розробник включив по дефолту DLSS чи Multi Frame Generation - більшість будуть грати з ними і їм буде норм.

graved1gger

Цитата: Mantikor від 18 Квітень 2025, 22:50:20Я десь читав що статистично більшість гравців навіть не заходять в налаштування графіки, якщо гра не тормозить.
Тому якщо розробник включив по дефолту DLSS чи Multi Frame Generation - більшість будуть грати з ними і їм буде норм.
так воно і є ((
Пройшли часи коли заморачувались ((

aNGeL

Цитата: Mantikor від 18 Квітень 2025, 22:50:20Я десь читав що статистично більшість гравців навіть не заходять в налаштування графіки, якщо гра не тормозить.
Навіть я бува таким страждаю.
[CCCР]: ИС-7, ИС-4, Об. 277, Об.705А, СТ-II, Об. 268, Об. 268\4, Об. 261, Об. 140, Т-62А, Об. 430У, К-91
[Германия]: Maus, Е100, G.W. E 100 [США]: T110E5 [Франция]: AMX M4 mle. 54, AMX 50B [Британия]: Super Conqueror

Vlad

Цитата: graved1gger від 19 Квітень 2025, 00:14:24Пройшли часи коли заморачувались
Я всегда заморачиваюсь. FSR и генератор кадров не включаю, только фризы добавляются и картинка хуже. Так что настраиваю графику на максимальную производительность, но не в ущерб картинке.
Ryzen 2700, MSI B450-A PRO, DDR4 32GB 3200Mhz, 512GB SSD NWMe +1Tb SSD Samsung+ SEAGATE 6Tb, GIGABYTE Radeon RX 5700XT 8Gb, Монитор 32", Vinga 750W

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 16 Березень 2025, 23:40:33було таке. Чисто в плані драйверів зараз глюки нвідіі зловити легше ніж амд. 
Ситуація розвернулась на 180 градусів. Але ж народ ото 10 років тому шось чув і всьо..
Не то шоб глюки, але просидівши роками на амд, я тут трішки здивувався. Бо раніше то проц слабий, то відяха...

Короче, AMD Software 2024.9.1
1) При встановлювані галка "Чиста установка" є, але... недоступна. В дровах 20 року була доступна.
2) Настройки vsync, згладжування, frame limiter працюють тільки для OpenGL! ШТА?! DirectX - лєсом. AMD Vulkan - лєсом! ШТА?! Ну хоч анізотропна фільтрація працює...
3) Єдине чим можна обмежити fps - це Radeon Chill, який навпаки, не працює в OpenGL. Але ж він типу має обмежувати при  бездіяльності, а на ділі обмежує завжди! Ну і він зображення місцями двоїть. Не комфортно.

Edd.Dragon

При цьому в подібних топіках пишуть, що наприклад в Кіберпанку - все ок. Ще в якійсь грі на DX12 - все ок. Але схема однакова: "я вимикаю vsync у грі, виходжу, вмикаю в дровах, запускаю - працює". Жодного посту щоб працювало у DX грі, в якій нема такої настройки.

Vlad

Цитата: Edd.Dragon від 20 Квітень 2025, 15:14:161) При встановлювані галка "Чиста установка" є, але... недоступна. В дровах 20 року була доступна.
Я недавно обновлял дрова. Дополнительные параметры, там выбор установки, всё доступно.
При установке только дров повышаются кадры в играх, почти исчезают разрывы кадров. Управление мониторингом и напряжением произвожу с помощью MSIAfterburner.
Попробуй из безопасного режима. В нём только дрова и можно установить, все эти надстройки адреналина отказывается ставить.
Ryzen 2700, MSI B450-A PRO, DDR4 32GB 3200Mhz, 512GB SSD NWMe +1Tb SSD Samsung+ SEAGATE 6Tb, GIGABYTE Radeon RX 5700XT 8Gb, Монитор 32", Vinga 750W

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 20 Квітень 2025, 15:14:162) Настройки vsync, згладжування, frame limiter працюють тільки для OpenGL! ШТА?! DirectX - лєсом. AMD Vulkan - лєсом! ШТА?! Ну хоч анізотропна фільтрація працює...
це все конфлікти з конкретними іграми. точніше не конфлікти, а деякі ігри люблять перехоплювати пріорітет і хоч ти трісни.

Цитата: Edd.Dragon від 20 Квітень 2025, 15:39:03При цьому в подібних топіках пишуть, що наприклад в Кіберпанку - все ок. Ще в якійсь грі на DX12 - все ок. Але схема однакова: "я вимикаю vsync у грі, виходжу, вмикаю в дровах, запускаю - працює". Жодного посту щоб працювало у DX грі, в якій нема такої настройки.
ну от, я ж кажу прикол ігор.

чекай, а який так всінк, може ти включив адаптів сінк (фрісінк чи як воно називається)? воно там в залжносні від гри своїм життям живе)

graved1gger

а нам на роботі навіть лист приходив - відкотіться на такі-то драйвера нвідії.
а пара людей провтикали листа і матюкались, що пішли дивні глюки

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 20 Квітень 2025, 18:23:11це все конфлікти з конкретними іграми. точніше не конфлікти, а деякі ігри люблять перехоплювати пріорітет і хоч ти трісни.

чекай, а який так всінк, може ти включив адаптів сінк (фрісінк чи як воно називається)? воно там в залжносні від гри своїм життям живе)
а чого у Хуанга і vsync, і antialiasing в цих іграх форсяться без будь яких проблем? )

ну і блет, шо то за дрова, у яких можна щось перехопить? вони ж - остання інстанція і чорний ящик )

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 20 Квітень 2025, 18:23:11це все конфлікти з конкретними іграми. точніше не конфлікти, а деякі ігри люблять перехоплювати пріорітет і хоч ти трісни.

нє, це як раз у Хуанга є адаптивний в списку настройок  vsync. І він теж воркає отлічно. А в радеоні в списку як положено - 4 варіанта. А вище є окремо Extended Sync (чи якось так). Ну воно не помога.

graved1gger

я не розумію шо ти хочеш зробити.

комбінації з всінк та адаптів сінк можуть глючити, можуть ще залежати від повноекранного чи віконного режимів і т.д. і від гри до гри не залежить. і у хуанга теж від гри залежить.

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 20 Квітень 2025, 15:14:161) При встановлювані галка "Чиста установка" є, але... недоступна. В дровах 20 року була доступна.
до речі в мене доступна.
я на ноуті двічі переставляв з чистою. доки не виявилось, що щоб асусовська тулза нормально взаємодіяла з налаштуваннями то треба драйвер блєт з сайту асуса, а не останній від амд

graved1gger

я для якоїсь гри відключав на моніторі фірсінк щоб юзати простий всінк в фуллскріні

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 20 Квітень 2025, 18:57:36я не розумію шо ти хочеш зробити.

комбінації з всінк та адаптів сінк можуть глючити, можуть ще залежати від повноекранного чи віконного режимів і т.д. і від гри до гри не залежить. і у хуанга теж від гри залежить.

Ще раз:

1) TDU не має настройки vsync. Але і симуляція ботів, і модель перемикання передач глючать при занадто високих fps. Принаймні на х64 системах. Тобто vsync тут потрібен не тільки задля усунення розривів.

2) Ставимо на nvidia, вмикаємо vsync. Працює. Вмикаємо адаптивний vsync - ще краще працює. Хоча там треба постратись знайти гонку з щільним трафіком, сьома ботами і по місту, щоб десь просіло зненацька. Ну треба глянути, як воно ще в 8xSSAA виглядає - нема питань, вмикай дивись (вбудований АА - шляпа).

3) Ставимо на Radeon. Вмикаємо vsync для гри - хєр там. Вмикаємо глобально. Хєр там. Вмикаємо frame limiter - мимо. Пробуєм занерфити супер згладжуванням - все ті ж 1000 фпс в меню і 200 на природі, і лєсєнки. Вмикаємо Extentended Sync - хз, що мало б відбутись в теорії (воно типу має усувати розриви майже не зменшуючи фпс, але при цьому блокує вибір обнаковенного vsync). Короче ніяк не працює.

Вмикаємо Chill (обмеження фпс в idle) - працює як лімітер, тобто взагалі не розбирає idle чи ні (а тоді чого обнаковенний лімітер не працює?!), тілько ж двоїться і якось рівномірності не відчувається, наче 90 фпс + 30 фпс 50/50 часу, змінючись в рамках секунди.

І тілько текстури фільтруються без питань.

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 20 Квітень 2025, 19:07:04я для якоїсь гри відключав на моніторі фірсінк щоб юзати простий всінк в фуллскріні
ну у мене без фрісінку дисплей. але фрісінк в настройках гри звичано пробував вимкнути.

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 20 Квітень 2025, 18:58:56до речі в мене доступна.
я на ноуті двічі переставляв з чистою. доки не виявилось, що щоб асусовська тулза нормально взаємодіяла з налаштуваннями то треба драйвер блєт з сайту асуса, а не останній від амд
а в мене не клацається. а видалити через програми - не питання.

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 20 Квітень 2025, 19:48:54Ще раз:

1) TDU не має настройки vsync. Але і симуляція ботів, і модель перемикання передач глючать при занадто високих fps. Принаймні на х64 системах. Тобто vsync тут потрібен не тільки задля усунення розривів.

2) Ставимо на nvidia, вмикаємо vsync. Працює. Вмикаємо адаптивний vsync - ще краще працює. Хоча там треба постратись знайти гонку з щільним трафіком, сьома ботами і по місту, щоб десь просіло зненацька. Ну треба глянути, як воно ще в 8xSSAA виглядає - нема питань, вмикай дивись (вбудований АА - шляпа).

3) Ставимо на Radeon. Вмикаємо vsync для гри - хєр там. Вмикаємо глобально. Хєр там. Вмикаємо frame limiter - мимо. Пробуєм занерфити супер згладжуванням - все ті ж 1000 фпс в меню і 200 на природі, і лєсєнки. Вмикаємо Extentended Sync - хз, що мало б відбутись в теорії (воно типу має усувати розриви майже не зменшуючи фпс, але при цьому блокує вибір обнаковенного vsync). Короче ніяк не працює.

Вмикаємо Chill (обмеження фпс в idle) - працює як лімітер, тобто взагалі не розбирає idle чи ні (а тоді чого обнаковенний лімітер не працює?!), тілько ж двоїться і якось рівномірності не відчувається, наче 90 фпс + 30 фпс 50/50 часу, змінючись в рамках секунди.

І тілько текстури фільтруються без питань.
пробував фулл-скрін/фейк фулл скрін, чи взагалі у вікні?
а взагалі. або прикол гриабо або ти щось десь провтикав. але ставити майже 20річну гру заради того щоб щось там спробувати я не буду

graved1gger

погуглив. народ пише шо драйверний всінк не паше. кек.
ну штош.

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 20 Квітень 2025, 19:48:54Пробуєм занерфити
пробуй занерфити віртуал супер резолюшеном в сеттінгс - дісплей.
постав щось типу 8к. і потім в грі постав ці 8к. може скине фпс тобі

graved1gger

перевірив в кс го чи кс2 чи як він правильно - таки да, всінк не форситься  ;D

хаха, писав ось це. але вирішив ще разок перевірити.

закрив контру. фуллскрін. поставив wait for vertical refresh - always on.  amd freesync - off.

але тепер всінк не виключається, хоча в самій грі дізейблд.
хуйзна.

graved1gger

але проблема знайома - в якійсь грі було що нпц бігали зі швидкістю світла, якщо фпс не лочити.

Миха

Цитата: graved1gger від 20 Квітень 2025, 18:24:35а нам на роботі навіть лист приходив - відкотіться на такі-то драйвера нвідії.
а пара людей провтикали листа і матюкались, що пішли дивні глюки
На яку версію? 566.36 ?
В случае атаки ботов - три красных свистка вверх.

graved1gger

Цитата: Миха від 20 Квітень 2025, 23:45:59На яку версію? 566.36 ?

мені лінь шукати(
знаю шо під проект мінімальні від 30го січня.

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 20 Квітень 2025, 23:34:00перевірив в кс го чи кс2 чи як він правильно - таки да, всінк не форситься  ;D

хаха, писав ось це. але вирішив ще разок перевірити.

закрив контру. фуллскрін. поставив wait for vertical refresh - always on.  amd freesync - off.

але тепер всінк не виключається, хоча в самій грі дізейблд.
хуйзна.
от воно й виходить, що в іграх, де є настройка, то й через дрова працює, але ж нафіг не треба. а де треба - працює гарантовано тільки в опенГЛ.

Але ж вибачте... Я взагалі не розумію, звідки можуть проблеми з саме цим. Це найпростіше, що може бути і що проходить через дрова, а не повз них. Хоча в Він11 все стало складніше знову і дрова фактично завжди компонують декілька слоїв, лише один з яких - твоя гра. Плюс міняється логіка при наявності Фрісінк. Але ж нащо руйнувати робочий код для попередніх версій системи? Тим паче, за відсутності всяких фішечок? Не розумію.

aNGeL

[CCCР]: ИС-7, ИС-4, Об. 277, Об.705А, СТ-II, Об. 268, Об. 268\4, Об. 261, Об. 140, Т-62А, Об. 430У, К-91
[Германия]: Maus, Е100, G.W. E 100 [США]: T110E5 [Франция]: AMX M4 mle. 54, AMX 50B [Британия]: Super Conqueror

Mantikor

Цитата: Mantikor від 16 Квітень 2025, 19:11:48XFX Swift AMD Radeon RX 9070XT - 32900 грн
Щось падіння цін на 9070XT призупинилось, зраз найдешевше за 32 200 грн є.
Це десь на ~$170 більше MSRP.

aNGeL

graved1gger

aNGeL

Edd.Dragon

Цитата: aNGeL від 21 Травень 2025, 17:41:45яущо будуть по 50к грн - візьму)
Будуть. Тільки 5080 без супер. І мабудь - з-за бугра

graved1gger

Цитата: aNGeL від 21 Травень 2025, 17:41:45яущо будуть по 50к грн - візьму)
а що раніше 9070хт за 30к чи 5080супер за 50к?

Mantikor

Цитата: graved1gger від 21 Травень 2025, 20:50:59а що раніше 9070хт за 30к чи 5080супер за 50к?
Враховуючи що зараз можна взяти 9070хт за 32,5К в 5080 звичайну за 52К - то перше.
Думаю 5080супер менше 60-70к найближчим часом не буде.

aNGeL

T1000

aNGeL

finalplayer

Вот такое нравится при активном тихом биосе. 1000 оборотов не 1600 и не 2К+. Хотя можно же было что-то среднее нарегулировать. 1300 об вроде тихо.

https://www.techpowerup.com/review/asus-radeon-rx-9060-xt-prime-oc-16-gb/