Вибір та обговорення систем охолодження

Автор MishaM, 08 Липень 2008, 14:22:26

Попередня тема - Наступна тема

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 20 Червень 2025, 23:07:37Сумарний вдув краще щоб був меншим за сумарний видув. Щоб різниця (холодна) втягувалась, а не випихувалась (гаряча, а то й місцями холодна) у всі щілини.
Це неправда.  Вже купу разів тестити.  В ідеалі баланс,  а якщо не баланс,  то більше вдвуву краще,  щоб якраз не тягнуло в корпус з усіх щілин і невідомих напрямків з непередбачуваними потоками
this gravedigga is completely broken. all we want is an old version of that toxic angry guy who hates everything and everyone © link. А вот я не уверен,  что старая версия будет доступна.

graved1gger

Я вже не кажу про пилюку яку засасує між панелями, зі слотів розширення
this gravedigga is completely broken. all we want is an old version of that toxic angry guy who hates everything and everyone © link. А вот я не уверен,  что старая версия будет доступна.

finalplayer

Цитата: graved1gger від 21 Червень 2025, 10:07:27то більше вдвуву краще
+
избыточное давление нужно, если это применимо к вертушкам при дырявом корпусе )

Mantikor

Коротше ясно, якщо буду лінивий і не захочу перекручувати вентилятори - вийде варіант 3.
Якщо захочу - виберу варіант 2.

Цитата: Mantikor від 20 Червень 2025, 17:23:07
Вибачте, але ви не маєте права на перегляд спойлерів.

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 21 Червень 2025, 10:07:27Це неправда.  Вже купу разів тестити.  В ідеалі баланс,  а якщо не баланс,  то більше вдвуву краще,  щоб якраз не тягнуло в корпус з усіх щілин і невідомих напрямків з непередбачуваними потоками

А надлишок створить передбачувані потоки, ок.

Тестили. Хто женщина легкого поведения і чим? Блохєри наслюнявленим пальцем? Після яких і виникають схеми, коли передній верхній всасує і тут же верхній на "стелі" висасує свіже повітря. Манав я такі тести.

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 21 Червень 2025, 15:12:30Після яких і виникають схеми, коли передній верхній всасує і тут же верхній на "стелі" висасує свіже повітря
сам вигадав сам манав. жодного разу не бачив такі варіанти. але ти вигадуй далі.

едік це ти дивишся якусь русняву ерунду, а так-то тестили з купою іструментів і замірами і димком і т.д.

і різних тестів від різних студій вистачає

гугли. блеать. от бери і гугли, тільки не русню яку ти любиш приносити регулярно, ті точно натестять...

graved1gger

а стоп.
едік.

я зовсім забув, в мене зараз негативний тиск. і мені не подобається)
але ти піздюнькай далі)

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 21 Червень 2025, 16:22:28сам вигадав сам манав. жодного разу не бачив такі варіанти. але ти вигадуй далі.

едік це ти дивишся якусь русняву ерунду, а так-то тестили з купою іструментів і замірами і димком і т.д.

і різних тестів від різних студій вистачає

гугли. блеать. от бери і гугли, тільки не русню яку ти любиш приносити регулярно, ті точно натестять...
Ясно, скотився на "гугли". Йди в дупу

Ще й варіанта #3 не бачив, хоча тільки недавно обговорювали його по чийомусь відосіку і його юзають у тому ж Комфі

Mantikor

Цитата: Edd.Dragon від 21 Червень 2025, 18:02:40Ще й варіанта #3 не бачив, хоча тільки недавно обговорювали його по чийомусь відосіку і його юзають у тому ж Комфі
Це ж буквально так як показано на сторінці Meshify 2
https://www.fractal-design.com/app/uploads/2020/10/M2-Airflow-Loop-1-HB-1.m4v

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 21 Червень 2025, 18:02:40Ще й варіанта #3 не бачив, хоча тільки недавно обговорювали його по чийомусь відосіку і його юзають у тому ж Комфі
обговорювали. і варіанти три в нормальних тестах я не бачив, бо серйозно не розглядаються

finalplayer

Цитата: Mantikor від 21 Червень 2025, 18:15:53Це ж буквально так як показано на сторінці Meshify 2
https://www.fractal-design.com/app/uploads/2020/10/M2-Airflow-Loop-1-HB-1.m4v
c одной стороны верхний передний ⬆️⬆️⬆️ вытягивает только что вдутый холодный спереди, с другой этим холодным он охлаждает радиатор СВО. Ставь, хуже не будет

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 21 Червень 2025, 18:25:21обговорювали. і варіанти три в нормальних тестах я не бачив, бо серйозно не розглядаються
ну то добре
але все одно неясно який хрін його в реальність протягнув

Edd.Dragon

Цитата: finalplayer від 21 Червень 2025, 19:23:22c одной стороны верхний передний ⬆️⬆️⬆️ вытягивает только что вдутый холодный спереди, с другой этим холодным он охлаждает радиатор СВО. Ставь, хуже не будет
а в компах без СВО нафіга так роблять?

aNGeL

[CCCР]: ИС-7, ИС-4, Об. 277, Об.705А, СТ-II, Об. 268, Об. 268\4, Об. 261, Об. 140, Т-62А, Об. 430У, К-91
[Германия]: Maus, Е100, G.W. E 100 [США]: T110E5 [Франция]: AMX M4 mle. 54, AMX 50B [Британия]: Super Conqueror

Edd.Dragon

Цитата: aNGeL від 21 Червень 2025, 23:04:12Для естетики

зважаючи на те, що цей видувний вентилятор швидко покривається пилом і відрізняється від інших двох - естетика у них якась монгольська

finalplayer

а много ли таких воздушных пк с тремя вентиляторами на выдув вверх? Нахуанга оно такое? 2-3 на вдув спереди и один на выдув сзади. Имхо, среднестатистическому геймерскому ПК дополнительный выдув наверх не нужен.

Edd.Dragon

Цитата: finalplayer від 21 Червень 2025, 23:18:04а много ли таких воздушных пк с тремя вентиляторами на выдув вверх? Нахуанга оно такое? 2-3 на вдув спереди и один на выдув сзади. Имхо, среднестатистическому геймерскому ПК дополнительный выдув наверх не нужен.
так и я хз почему такая пошесть пошла. наверное, чтоби верхняя стенка светилась

aNGeL

Цитата: Edd.Dragon від 21 Червень 2025, 23:11:09зважаючи на те, що цей видувний вентилятор швидко покривається пилом і відрізняється від інших двох - естетика у них якась монгольська
а чому він має покритися пилом? раз на місяць фільтри чисти
[CCCР]: ИС-7, ИС-4, Об. 277, Об.705А, СТ-II, Об. 268, Об. 268\4, Об. 261, Об. 140, Т-62А, Об. 430У, К-91
[Германия]: Maus, Е100, G.W. E 100 [США]: T110E5 [Франция]: AMX M4 mle. 54, AMX 50B [Британия]: Super Conqueror

Edd.Dragon

Цитата: aNGeL від 22 Червень 2025, 07:34:53а чому він має покритися пилом? раз на місяць фільтри чисти
весь мікропил, що через фільтр проходить, зразу ж на цей вентиль. А в повітрі, що погуляло по корпусу, цього пилу вже значно менше. І два інші вентилятори майже чисті у той час, коли цей - брудний. Така забавна штука )

graved1gger

Цитата: Edd.Dragon від 22 Червень 2025, 07:39:18весь мікропил, що через фільтр проходить, зразу ж на цей вентиль. А в повітрі, що погуляло по корпусу, цього пилу вже значно менше. І два інші вентилятори майже чисті у той час, коли цей - брудний. Така забавна штука )
В мене на верхній панелі два видувних вентилятора, нещодавні чистив. Вигріб купу пилу з них і з радіатора. 
Найбільш засрані. 
А ще вся задня стінка,  ну бо коли включаю  їх пошвидше,  для відяхи,  то негетивним тиском насасує через усі щілини макропил, шерсть в обхід фільтрів)

А ось видувний на боку з радіатора проца,  який забирає повітря з вдувальних з передньої панелі - доволі чистий. Але тут все ясно - вони крутиться на свої 600 обертів.

А відяшні згори розганяються, тож... Ну і я думаю що коли відяшні ррзігнались,  то вони забирають і те що передні надмухають,  але з задньої стінки більше)

graved1gger

найцікавіше, шо на задній стінці 120ку, фантекси зверху перекручують, ну бо та тихенько шуршить на 700 обертів, а відяха коли розганяється, то може і 1500 бути. а фантекси жосскі.

то я псіханув і 120ку на задній стінці на вдув поставив, нехай допомагає

теоритично можу зав'язати вентилятори на вдув на температуру відяхи, щоб розкручувались разом з тими що на радіаторі відяхи. це мабуть було б найлогічнішим. але мені вже лінь то все перероблювати

aNGeL

Mantikor

Перекинув систему в новий корпус і поставив нову СРО, і щось мені геть не подобається шум.
Рази в два точно шумить більше ніж стара система на Thermalright Phantom Spirit.
Напевне доведеться сильно криву швидкості прикручувати.

P.S. Ще є варіант що я не правильно підключив живлення СРО.

finalplayer

Цитата: Mantikor від 27 Червень 2025, 23:42:46Рази в два точно шумить більше ніж стара
а кто шумит? Помпа или её вентиляторы?

Mantikor

Цитата: finalplayer від 28 Червень 2025, 00:05:49а кто шумит? Помпа или её вентиляторы?
Поки маю підозру що корпусні вентилятори, я хаб до яких вони підключені включив в материнку, але ніяких даних не бачу.
Бо вентиляри СРО шумлять на швидкості більше 1500, я їх скрутив до 900 - температура та сама, шум залишився.
Залишають корпусні вентилятори.

Он знайшов тут в людей схожі проблеми, і вони в результаті всі вентилятори включили в материнку, а не в хаб.
from r/FractalDesign

finalplayer

Для регулировки оборотов через хаб нужен шим-вентилятор, но корпусные в комплекте - DC. Гениально.
А если разъём на МП, который подключается хаб, перевести в DC? Что будет?

graved1gger

Цитата: finalplayer від 28 Червень 2025, 00:52:03Для регулировки оборотов через хаб нужен шим-вентилятор, но корпусные в комплекте - DC. Гениально.
А если разъём на МП, который подключается хаб, перевести в DC? Что будет?
а якщо корпусні напряму в мамку і напругою регулювати?

aNGeL

Цитата: Mantikor від 28 Червень 2025, 00:16:47Поки маю підозру що корпусні вентилятори, я хаб до яких вони підключені включив в материнку, але ніяких даних не бачу.
Бо вентиляри СРО шумлять на швидкості більше 1500, я їх скрутив до 900 - температура та сама, шум залишився.

Он знайшов тут в людей схожі проблеми, і вони в результаті всі вентилятори включили в материнку, а не в хаб.
from r/FractalDesign

рідні фракталівські хаби дуже дивні, я так і не зміг ними нормально керувати, живуть своїм життям. Тіки якщо в софті материнки ставиш загальні налаштування сайлент, стандарт чи фулл для вентиляторів - воно якось діє.

Mantikor

Ще зі спостережень.
Є два типи шуму - один від проходження потоку повітря, інший якийсь гул.
Маю підозру що гул йде від БЖ/помпи/вінтів. Буду пробувати ідентифікувати.(пробував зменшити швидкість помпи - гул не змінився)
Також СРО навіть при мінімальних швидкостях вентилятора цілком справляється з охолодженням ЦП.
Поставив собі Fan Control, і граюсь з ним.

aNGeL

Edd.Dragon

Цитата: Mantikor від 28 Червень 2025, 11:00:43Ще зі спостережень.
Маю підозру що гул йде від БЖ/помпи/вінтів. Буду пробувати ідентифікувати.(пробував зменшити швидкість помпи - гул не змінився)
Також СРО навіть при мінімальних швидкостях вентилятора цілком справляється з охолодженням ЦП.

ну так виключи корпусні. БЖ зупиниш м'яко на ходу і послухаєш виключно сво.

може ще бути резонанс від помпи на корпус, хтозна

graved1gger

Цитата: Mantikor від 28 Червень 2025, 11:00:43Ще зі спостережень.

в мене до тебе питання, як до всіх володарів сучасних недовод.

я сподіваюсь ти помпу і вентилятори підключив в різні роз'єми на мамці, щоб окремо їх регулювати?
очевидно що лф3 360 и при 500 обертах вентиляторів буде норм справлятись... але, ті арктіки ти не почуєш до 700 обертів, а ось помпу почуєш.  я
рекомендую погратись зі швидкістю помпи. тобто окремо кожну криву налаштувати.

окремо для вентиляторів,  типу з 40 до 65 потихеньку підіймати з 500 до 700, а на 78+  1200, і типу 85 - 1500, 90+ - максимум
і окремо помпу, під цей режим вентиляторів, почни наприклад з 20% помпи. в мене помпа крутиться 24% - 33% по всій кривій, наприклад.

може до речі гул від вібрації помпи яка там на 100% шарашить... сам з таким стикнувся на відясі, якщо шланги десь до корпуса дотикаються, то весь корпус гудить, а регулювати швидкість помпи на відясі я не можу і вона там стабільно 100%.

graved1gger

а може дійсно ти тепер гул хдд чуєш, який раніше не чув.. все може бути)
але криві помпи/вентиляторів ти все ж таки налаштуй)

Edd.Dragon

Цитата: graved1gger від 28 Червень 2025, 12:25:39а може дійсно ти тепер гул хдд чуєш, який раніше не чув.. все може бути)
але криві помпи/вентиляторів ти все ж таки налаштуй)
ага, якщо є хдд, то його теж від'єднати від корпусу

Mantikor

Цитата: aNGeL від 28 Червень 2025, 11:06:09Вимкни фізично корпусні і перевір
По ходу таки гул йде від них.
Це якесь низькочастотне гудіння.
Цитата: graved1gger від 28 Червень 2025, 12:20:38я сподіваюсь ти помпу і вентилятори підключив в різні роз'єми на мамці, щоб окремо їх регулювати?
Звісно.
Я крутив швидкість помпи, і не почув щоб воно впливало на шум системи, але криву для помпи виставив.

Я поки передні два корпусні вентилятори вимкнув, залишив тільки задній на видув.
В цілому напевно доведеться міняти корпусні вентилятори, але ще якийсь час з ними пограюсь.

Mantikor

Пробував Cinebench2024 крутити без ліміта по температурі, і з -35 PBO.
Температура залишається менше 90 градусів, при 170Вт споживанні, навіть при половині швидкості вентиляторів.

finalplayer

graved1gger

Цитата: Mantikor від 28 Червень 2025, 13:14:53Пробував Cinebench2024 крутити без ліміта по температурі, і з -35 PBO.
Температура залишається менше 90 градусів, при 170Вт споживанні, навіть при половині швидкості вентиляторів.
гарно

Xella

Цитата: Mantikor від 28 Червень 2025, 00:16:47Поки маю підозру що корпусні вентилятори, я хаб до яких вони підключені включив в материнку, але ніяких даних не бачу.

Заєбісь що я його не взяв, але дійсно я купляв собі нещодавно два нових fd x2 в старий корпус і проторчав і приїхали 3pin (мабуть хтось з корпусу їх викинув). Але я вийшов з положення і регулював їх з материнки вольтажем певний час поки не купив новий корпус, бо він вив піздець.

Mantikor

Виявляється вентилятор VRM на AIO також регулюється, просто треба було в біосі режим регулювання з DC на PWM поміняти.

graved1gger

Цитата: Mantikor від 11 Липень 2025, 18:22:29Виявляється вентилятор VRM на AIO також регулюється, просто треба було в біосі режим регулювання з DC на PWM поміняти.
а на лф3 він шо окремо? на лф2 вентилятор разом з помпою

Mantikor

Цитата: graved1gger від 11 Липень 2025, 19:23:11а на лф3 він шо окремо? на лф2 вентилятор разом з помпою
В комплекті є два типи кабелів підключення:
1. Керувати всім разом
2. Керувати окремо помпою, вентиляторами радіатора, і вентилятором VRM

aNGeL

Edd.Dragon

Цитата: aNGeL від 11 Липень 2025, 21:22:35VRM fan? 0_j
а шо робить...
прибрав кулер з цпу - врм почав задихатись. м.2 почав троттлити. повертаєш вентилятор на місце, але тепер нахлобучуючи його на теплознімач водянки! і тепер він дує на врм і м.2 (якщо дозволяє розташування слота)

в корпусі з 8+8 вдувних/видувних вентилів, гадаю, не актуально

graved1gger

Цитата: aNGeL від 11 Липень 2025, 21:22:35VRM fan? 0_j
так. дмухає навколо.
Цитата: Mantikor від 11 Липень 2025, 20:21:44В комплекті є два типи кабелів підключення:
1. Керувати всім разом
2. Керувати окремо помпою, вентиляторами радіатора, і вентилятором VRM

ага, точно, окремо на вентилятор водоблочний

aNGeL

Цитата: Edd.Dragon від 11 Липень 2025, 21:48:03а шо робить...
прибрав кулер з цпу - врм почав задихатись. м.2 почав троттлити. повертаєш вентилятор на місце, але тепер нахлобучуючи його на теплознімач водянки! і тепер він дує на врм і м.2 (якщо дозволяє розташування слота)

в корпусі з 8+8 вдувних/видувних вентилів, гадаю, не актуально
пічаль-біда

Mantikor

Після встановлення відеокарти, температура ЦП піднялась в середньому на 10 градусів. (58-60 в простої, ~75 під навантаженням зі збільшеними обертами)
При вимогливих активних іграх вентилятори СРО видувають вверх досить гаряче повітря.
І от я думаю чи не змінити напрямок всіх вентиляторів СРО на вдув, щоб вони охолоджували радіатор холоднішим повітрям кімнати..
Чи так як є нормально?

Edd.Dragon

Цитата: Mantikor від 17 Серпень 2025, 22:48:50

Після встановлення відеокарти, температура ЦП піднялась в середньому на 10 градусів. (58-60 в простої, ~75 під навантаженням зі збільшеними обертами)
При вимогливих активних іграх вентилятори СРО видувають вверх досить гаряче повітря.
І от я думаю чи не змінити напрямок всіх вентиляторів СРО на вдув, щоб вони охолоджували радіатор холоднішим повітрям кімнати..
Чи так як є нормально?
Спробуй верхні на вдув. Задній не трож. Або навпаки.

І передній верхній вимкни. Щоб не збивав потік переднього на морді

Mantikor

Цитата: Edd.Dragon від 18 Серпень 2025, 00:22:52І передній верхній вимкни. Щоб не збивав потік переднього на морді
Якраз передній на морді вимкнутий, просто лінь було картинку перемальовувати.