FPS vs PhysX

Автор RIPLEY, 30 Червень 2009, 00:53:25

Попередня тема - Наступна тема

RIPLEY

Хочу вияснити таке питання: чи зросте кількість кадрів у іграх з підтримкою nVidia PhysX, якщо в налаштуваннях драйверів Nvidia Physix Properties відключити цю саму фізику? В мене зараз стоїть GeForce 9800GT і я боюсь, що розрахункової потужності даного адаптера не достатньо щоб крім текстур і графіки, ще тратити ресурс на обробку фізики... Помітив що починають зявлятись деякі ігри, що використовують Physx без запиту у користувача, тобто в опціях гри можливості відключити ''hardware physics'' відсутні (Xmen:Wolverine), а треба виключати PhysX на рівні драйверів. Так от чи дійсно дасть відключення апаратної фізики приріст fps для ігор?
Intel Core i5 4670 @3,8GHz, MSI Z87 G45 Gaming, Kingston HyperX Savage DDR3 1600 16Gb, MSI RTX3060 VENTUS 12G OC, HDD Samsung 502IJ F1, SeaSonic-X650 (650 Вт), Asus Vento A8, Xbox360 Controller // NES, Sega MasterSystem, Sega MegaDrive 2, Sony PlayStation, Sega Dreamcast, Sony PlayStation 2 // Sony Xperia 10 IV

linuxdrom

А що заважає перевірити самому?

І, до-речі, підпис має бути не довше двох рядків.

l1nk

Не знаю. Помню только, что Mirror's Edge у меня подтормаживала с включенным PhysX (тогда еще на Radeon 3870, который не поддерживал эту технологию).
If I had a second chance, I'd make amends
Only to find myself losing in the end

Edd.Dragon

Цитата: RIPLEY від 30 Червень 2009, 01:53:25Хочу вияснити таке питання: чи зросте кількість кадрів у іграх з підтримкою nVidia PhysX
Для этого следует установить например Fraps (и заглянуть в его настройки на закладку FPS - вдруг по-умолчанию отображение fps там выключено).

Добавлено: 30 Червень 2009, 16:02:10

Цитата: l1nk від 30 Червень 2009, 15:08:50Не знаю. Помню только, что Mirror's Edge у меня подтормаживала с включенным PhysX (тогда еще на Radeon 3870, который не поддерживал эту технологию).
Т.е. просчетом занимался CPU, что тормозило игру.
Не тот случай

RIPLEY

Цитата: linuxdrom від 30 Червень 2009, 02:38:59
А що заважає перевірити самому?

Банальна лінь + відсутність часу на тестування  :)   

Думав, може на форумі є люди, які вже знають відповідь на це запитання. А то дуже кортить зняти галку з Enable PhysX в драйверах, але раптом це тільки погіршить картину з fps...
Intel Core i5 4670 @3,8GHz, MSI Z87 G45 Gaming, Kingston HyperX Savage DDR3 1600 16Gb, MSI RTX3060 VENTUS 12G OC, HDD Samsung 502IJ F1, SeaSonic-X650 (650 Вт), Asus Vento A8, Xbox360 Controller // NES, Sega MasterSystem, Sega MegaDrive 2, Sony PlayStation, Sega Dreamcast, Sony PlayStation 2 // Sony Xperia 10 IV

Edd.Dragon

Цитата: RIPLEY від 01 Липень 2009, 01:27:09Банальна лінь + відсутність часу на тестування
Все с вами ясно. Лень поднимать в процессе игры глаза в угод экрана, чтобы смотреть циферки? Или лень один раз запустить игру как обычно, а другой - со снятой галкой?

Цитата: RIPLEY від 01 Липень 2009, 01:27:09Думав, може на форумі є люди, які вже знають відповідь на це запитання.
Ну если они играли в эти игры на ТВОЕМ компе...

RIPLEY

Цитата: Edd.Dragon від 01 Липень 2009, 07:59:16
Все с вами ясно. Лень поднимать в процессе игры глаза в угод экрана, чтобы смотреть циферки?

Ви пропонуєте програму FRAPS, а на скільки мені відомо, то вона платна і мені фінансів шкода , щоб "лицезреть циферки в углу екрана".

Или лень один раз запустить игру как обычно, а другой - со снятой галкой?

Сьогодні спробував такий варіант, і на око ігри краще бігають при виключеній фізиці, тобто коли фізикою займається ЦП, а не відяха. І не можу повірити, що на форумі ДПК більше ніхто таким питанням не цікавився. Крів вас, Edd.Dragon, в діалог ніхто не вступає.  ???

Ну если они играли в эти игры на ТВОЕМ компе...

Комп тут ролі не грає, адже іде порівняння не різних процесорів і відеокарт в різних комп'ютерах, а одного процесу в межах однієї машини. Звичайно, що в людини, в якої стоїть Семпрон 2800+ і карта GF 8500GT кількість кадрів в іграх буде невелика, але якщо пошаманити з опціями PhysX, то і на такій системі можна побачити різницю в fps, коли апаратна фізика включена і виключена. nVidia PhysX працює однаково на всіх системах, єдина умова - наявність відеокарти GeForce 8/9/200 series.

Обамка

Цитата: RIPLEY від 01 Липень 2009, 23:27:51
Ви пропонуєте програму FRAPS, а на скільки мені відомо, то вона платна і мені фінансів шкода , щоб "лицезреть циферки в углу екрана".
"Циферки" в углу вы сможете лицезреть и ничего не платив.  ;)

Цитата: RIPLEY від 01 Липень 2009, 00:27:09
А то дуже кортить зняти галку з Enable PhysX в драйверах, але раптом це тільки погіршить картину з fps...
Это только улучшит ситуацию. Помню в Crysis Warhead было у меня что-то подозрительно мало fps, стоило выключить PhysX в настройках драйвера и ситуация улучшилась достаточно заметно.

RIPLEY

Цитата: bogdanov від 01 Липень 2009, 23:30:07
"Циферки" в углу вы сможете лицезреть и ничего не платив.  ;)

А, ясно, значить 35 у.о. платиш тільки за повний функціонал проги.  :)

Цитата: bogdanov від 01 Липень 2009, 23:30:07
стоило выключить PhysX в настройках драйвера и ситуация улучшилась достаточно заметно.

Все, решено, отключаю PhysX  ;)

Обамка

Цитата: RIPLEY від 01 Липень 2009, 23:33:21
А, ясно, значить 35 у.о. платиш тільки за повний функціонал проги.  :)
В бесплатной версии у вас и так будет работать показатель fps. Платить надо за возможность выбирать формат сохранения скриншотов и неограниченую продолжительность видеозаписей с игр.

Edd.Dragon

Цитата: RIPLEY від 02 Липень 2009, 00:27:51Ви пропонуєте програму FRAPS, а на скільки мені відомо, то вона платна і мені фінансів шкода , щоб "лицезреть циферки в углу екрана".
Из факта платности не следует, что она не показывает fps бесплатно. Иначе бы я уточнил это )))

Цитата: RIPLEY від 02 Липень 2009, 00:27:51Сьогодні спробував такий варіант, і на око ігри краще бігають при виключеній фізиці, тобто коли фізикою займається ЦП, а не відяха.
Именно когда физика включена, но рассчитывается при помощи CPU или же она вообще отключается и ничем не рассчитывается? А то на C2D врядли остается достаточно свободных ресурсов для незаметного расчета физики при условии, что на 9800 GT он (расчет) отъедал заметное кол-во fps.

Цитата: RIPLEY від 02 Липень 2009, 00:27:51Комп тут ролі не грає
Ну как же не играет?
Если во время игры у CPU остается достаточно неиспользованной мощности - ответ один.
Если у человека слишком мощная видуха или две видухи - ответ другой.
В случае твоей конфигурации на угад ответ не очевиден и скорее всего сильно зависим от каждой конкретной игры. Т.е. на сколько она грузит CPU, на сколько GPU и какую нагрузку производит в ней использование PhysX. Т.к. CPU у тебя не излишне мощный и видеокарту при желании можно нагрузить прилично и без PhysX, то и CPU, и GPU рассчитывая физику могут тормозить игру.

Цитата: RIPLEY від 02 Липень 2009, 00:27:51nVidia PhysX працює однаково на всіх системах
Это некий процесс, который производит некую нагрузку. Равно как и движок игры и все прочее. Значит чем слабее процессор, выполняющий этот процесс, тем заметнее его работа.

RIPLEY

Цитата: Edd.Dragon від 01 Липень 2009, 23:57:50
Именно когда физика включена, но рассчитывается при помощи CPU или же она вообще отключается и ничем не рассчитывается?

Тестив на таких іграх:

Mirrors Edge - в опціях гри виключав і включав hardware physics, в драйверах PhysX завжди включена; при виключеній фізиці в опціях гри, кількість кадрів (на око) була дещо вищою, ніж, коли апаратна фізика включена.

X Men Origins - в грі взагалі нема опції, щоб виключити фізику, тобто гра використовує настройки драйвера PhysX. Коли фізика була включена нечасто спостерігались ривки і завмирання на 1 сек в нових локаціях, або при появі на екрані одночасно багатьох ворогів. Здавалось, ніби карта "прогружала" фізику, а потім все ішло гладко, до нової локації... Коли виключити фізику в драйверах, то гра перестала фрізити, все ішло гладко без підгружань, і саме цікаве те, що якогось погіршення фізичних ефектів на око не помітив, хм... Після свого дослідження і історії з Crysis у Богданова роблю висновок, що PhysX зло при одиночній відеокарті. Для нормальної роботи мабуть потрібен додатковий адаптер суто під фізику.

Обамка

Цитата: RIPLEY від 02 Липень 2009, 00:11:52
PhysX зло при одиночній відеокарті. Для нормальної роботи мабуть потрібен додатковий адаптер суто під фізику.
Ну так даже NVIDIA говорит: "Используйте одну видеокарту для графики, а другую для физики".